loader
banner

Dardha (Pyrus communis) Historiku; Dardha ashtu si dhe farorët e tjerë është kultivuar qysh në lashtësi nga Ilirët, grekët dhe romakët. Prejardhja e saj konsiderohet sipas Vavilovit të jetë nga tre qëndra: Azia, Kaukazi dhe Kina. Përhapja; Eshtë e përhapur kudo në botë, sidomos në vendet me klimë të freskët. Dardha zë vendin e gjashtë […]

Ju sugjeroj te vrojtoni pemetoret tuaja? Po ju informojmë se insekti Çimka aziatike (Halyomorpha Halys) është shfaqur në pemëtoret e mollës në Korçë, Kosovë, etj. Ky insekt me erë të keqe po monitorohet në Francë, Itali sepse dëmton shumë prodhimin dhe sjell dëm ekonomik. Kur insekti sulmon frutat shkakton nekrozë rreth pickimit. Dëmi është i lartë […]

Çimka aziatike (Halyomorpha Halys) Është një insekt (hemipter) me erë të keqe i familjes Pentatomidae nga Azia Lindore. Është një dëmtues polifag që u zbulua për herë të parë në Evropë në rajonin e Zyrihut dhe u përhap në vende të tjera të europës. Në Francë është vëzhguar për herë të parë në vitin 2012, […]

Shqipëria në vitin 2020 ka rritur prodhimin e mollës me 90 % ose nga 54 mijë ton krahasuar me 2010. Me zhvillimin e këtij sektori prodhimi i vendit ka zëvendësuar importin dhe në vitin 2015 ka tejkaluar konsumin e brendëshëm. Në vitin 2018 prodhim ka arritur prodhimin maksimal 108,375 ton (në fakt prodhimi real ka […]

Shitja e qershisë së vendit këtë vit ka filluar me çmim të lartë, por shpejt ka pësuar rënie të theksuar. Çmimi i lartë në fillim sezoni është për shkak të hershmërisë së prodhimit dhe sasisë së pakët në treg. Rritja e sasisë së prodhimit në treg është shoqëruar me ulje të çmimit. Pra, gjatë 3 […]

UBT; ADAD Malore merr pjesë në “PANAIRIN E VII TË KARRIERËS” i organizuar nga Universiteti Bujqësor i Tiranës. Stenda jonë u vizitua nga Rektori Z. Fatbardh Sallaku si dhe shumë studentë, pedagogë, sipërmarrës, etj.. Ky panair mundëson shkëmbime dhe bashkëpunime për të ardhmen.

Kujdes! Në tregjet e Tiranës arra e importit shitet për arrë te Korcës. Ky është një abuzim i tregtarve duke përdorur “markat popullore” tashmë të njohura; si arra e Korcës, fasulja apo kumbulla e thatë e Dibrës, etj. Ju informojmë se në treg nuk ka arrë Korcë, sepse ajo mund të gjendet në treg në […]

Dy javët e para të qershorit, rreziku i infeksionit nga KROMA vazhdon. Shfaqen larvat breznia e parë, krimbi i mollës, breshkëza e Kalifornisë, grerëza e kumbullës, miza e qershisë. Dëmtues që mund të kompromentojnë gjithë prodhimin. Insekticide efektive: Insegar, Calypso, Acetamiprid, Actara, Karate, Chlorpyrifos, Movento. Muaji qershor është koha e fillimit të Operacioneve të gjelbëra. […]